In het kort:

  • De industrie in Zeeland staat momenteel onder grote druk en zonder ingrijpen verdwijnen bedrijven, banen, economische zekerheid en kansen voor een duurzame toekomst en leefomgeving.
  • Investeringen blijven momenteel uit door onzekerheid over infrastructuur, beleid en concurrentiepositie, terwijl de tijd dringt voor Zeeland 2050.
  • De politiek moet nú ingrijpen en een concurrerend investeringsklimaat, robuuste energie-infrastructuur, snellere vergunningen en langetermijnzekerheid borgen.
  • Een Zeeuwse coalitie van werkgevers, werknemers, overheden, haven, onderwijs- en kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties staat klaar om de transitie en het toekomstbestendige cluster vorm te geven, maar de nationale politiek moet de juiste voorwaarden creëren om dit mogelijk te maken. 

Lees hier de volledige brief die is gericht aan meerdere Tweede Kamerleden. 

 

Afbeelding
zeeuws geluid

“Als we de industrie in Zeeland laten verdwijnen, verliest de regio een sociaal-economisch fundament én grote kansen op het gebied van verduurzaming”

Het realiseren en behouden van een toekomstbestendige industrie in de Schelde-Deltaregio, die van cruciaal belang is voor de regionale brede welvaart en leefomgeving, en ook voor de nationale economie en energietransitie, staat op het spel. Een brede Zeeuwse coalitie van werkgevers, werknemers, overheden, havens, onderwijs- en kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties trekt aan de bel in Den Haag voor actie. Zonder ingrijpen dreigen bedrijven en investeringen te verdwijnen, met verstrekkende gevolgen voor de werkgelegenheid, brede welvaart en de verduurzaming van de regio.

De industrie in de Zeeuwse regio levert essentiële producten, voorziet in een groot deel van de nationale energievoorziening en speelt een sleutelrol in het behalen van de klimaatdoelen. Zeeland biedt unieke kansen: het grootste waterstofcluster van de Benelux, offshore windcapaciteit, de enige Nederlandse kerncentrale en ambitieuze plannen voor groene en circulaire productie. Toch blijven cruciale investeringen momenteel uit door onzekerheid over infrastructuur, beleid en de concurrentiepositie. 

Jo-Annes de Bat (Gedeputeerde Zeeland): “De huidige situatie zet niet alleen miljarden aan investeringen op het spel, maar eveneens de ambities en kansen op het gebied van verduurzaming, verbetering van milieu en leefomgeving, werkgelegenheid en daarmee de Zeeuwse economie. En dat kan de leefbaarheid in heel Zeeland onder druk zetten. Nederland kan juist enorme kansen benutten door een toekomstbestendige industrie in de regio te versterken en te behouden.”

Maarten den Dekker (Directeur Smart Delta Resources NL): “De brede Zeeuwse coalitie staat klaar om de transitie vorm te geven, maar vraagt Den Haag om de juiste randvoorwaarden te scheppen. De politiek moet nu laten zien dat verduurzaming en een sterke industrie hand in hand kunnen gaan, ook naar de geest van de recente Clean Industrial Deal uit Brussel. Zonder actie dreigt niet alleen de industrie, maar ook de kansen voor een duurzame toekomst in Zeeland verloren te gaan.”

Gerelateerd nieuws

CID

Eerste Circular Industry Day brengt de circulaire industrie in de regio samen

Dinsdag 16 mei vond in Vlissingen de eerste Circular Industry Day plaats, georganiseerd door North Sea Port en Smart Delta Resources.

orsted

Officiële opening windpark Borssele 1&2 van Ørsted

Op 6 september 2021 heeft de officiële opening plaatsgevonden van windpark Borssele 1&2 van SDR-partner Ørsted. Het windpark is al operationeel sinds het laatste kwartaal van 2020.

Yara

Yara Sluiskil geeft met Climate Roadmap 2030 inzicht in verduurzamingsplannen

Opnieuw ziet Yara Sluiskil als grootste waterstofproducent van Nederland en grootste productievestiging van het concern kansen om een enabler te zijn voor een duurzame waterstofeconomie.